Daphne Louws blog afbeelding website

Blog

Backstage door Daphne Louws

“De lijntjes binnen SimpelZodiak zijn ontzettend kort dus je krijgt ook de kans om mee te kijken bij andere programma’s, als je dat wil. Dat heeft mijn stage dynamisch en super leuk gemaakt!”

Bijna vijf maanden geleden begon ik aan mijn redactiestage bij Ik Vertrek. Ik had er ontzettend veel zin in, maar ik was stiekem ook een beetje nerveus. Bij de balie vroeg ik naar de eindredacteur van Ik Vertrek. Niet veel later kwam ze me ophalen. We liepen naar de lift en vertrokken naar de vierde verdieping. Dit was de verdieping waar ik mijn stageperiode zou doorbrengen. Toen ik aankwam werd ik met open armen ontvangen door iedereen. Het was meteen gezellig dus mijn zenuwen smolten als sneeuw voor de zon. Een producer van Hunted riep gelijk: “Tijdens de opnames van Hunted kom je een maand bij ons!”

Ik Vertrek
Mijn eerste taak bij Ik Vertrek was het bijhouden van de aanmeldingen. Het programma is echt een kijkcijfermagneet en iedere week komen er een aantal nieuwe aanmeldingen binnen. Het was dan aan mij de taak om uit te zoeken of er interessante verhalen tussen zaten die bij het programma pasten. Ik was veel bezig met het mailen en bellen van mensen om hun verhaal aan te horen. Het persoonlijke contact met mensen beviel me erg goed. Ik ben van nature namelijk al erg nieuwsgierig naar andermans leven. Zeker als het gaat om een emigratie. Nadat ik had gebeld met potentiële kandidaten, schreef ik daar een verslagje over en deelde ik dit met de rest van de redactie. Daarna keken we samen of het verhaal van de mensen paste bij het programma.

Als er dan een verhaal tussen zat dat we potentieel zouden gaan volgen, ging ik samen met mijn collega op bezoek bij de mensen thuis om ze te screenen. Ik vond dat één van de leukste dingen om te doen bij Ik Vertrek, want je gaat even lekker op pad. Ik had dan vaak al een poosje contact met de potentiële kandidaten, dus ik vond het erg leuk om ze dan eens in het echt te ontmoeten. Toen ik iets verder was met mijn stage, kreeg ik ook contact met de kandidaten die al mee deden. We volgen de mensen een lange periode dus het is belangrijk om het contact met de kandidaten warm te houden. De redactie moet erg goed op de hoogte zijn van wat er allemaal gaat gebeuren bij de mensen. We moeten namelijk op het juiste moment een cameraman met een verslaggever die kant opsturen om te gaan filmen.

Wanneer er een reis gepland stond naar de kandidaten, mocht ik af en toe helpen bij het maken van draaiboeken. Ik belde van tevoren met de kandidaten over wat zij die dagen van plan waren te gaan doen en ik zette dat dan op een rijtje. Vervolgens was het de bedoeling om daar dingen bij te bedenken. Dit was toch wat moeilijker dan ik had verwacht, maar ik vond het wel één van de leukste dingen om te doen!

Op reis
Bij een ander programma kreeg ik de kans om mee te gaan met draaidagen. Op een maandagochtend was ik aan het werk op kantoor. De uitvoerend producent kwam bij ons zitten en stelde de vraag: “Wie heeft komend paasweekend niets te doen? Kees heeft namelijk iemand nodig die met hem mee op reis gaat” De andere meiden die erbij zaten konden niet. Tegen al mijn verwachtingen in, vroeg ze opeens: “En jij dan Daphne?” Ik antwoordde daarop: “Ik heb geen plannen dus natuurlijk wil ik mee!” Niet veel later werd mijn vlucht geboekt en diezelfde week zat ik samen met Kees van der Spek en zijn crew in het vliegtuig.

Ik kan helaas nog niet te veel zeggen over de aflevering, maar wat ik je wel kan vertellen: het was echt een geweldige ervaring! Het kleine team was reuze gezellig en ze namen mij ook serieus. Dat heb ik sowieso wel gemerkt bij dit bedrijf. Ook al ben je stagiaire, je wordt wel behandeld als werknemer. Dat vond ik ontzettend fijn. Toen ik solliciteerde bij Ik Vertrek, zei de eindredacteur tegen mij dat er wel geregeld kon worden dat ik mee kon kijken bij andere programma’s. Maar dat ik nog een reis met Kees zou mogen doen, had ik echt niet verwacht.

Kansen
Wat ik ook niet had verwacht, was dat ik een maand lang mee mocht draaien met de opnames van Hunted. Dit was ook ontzettend gezellig, leuk en heel leerzaam om te doen. Het was een hele poos knallen, want de draaidagen waren lang dus het was pittig. Maar dat was het zeker waard! De lijntjes binnen SimpelZodiak zijn ontzettend kort dus je krijgt ook de kans om mee te kijken bij andere programma’s, als je dat wil. Dat heeft mijn stage dynamisch en super leuk gemaakt!

Dus wat ik andere stagiaires mee zou willen geven: pak alle kansen die je krijgt met beide handen aan en durf vooral ook te vragen!

Liefs,
Daphne