Afbeelding website

Blog

Backstage door Marlijn Snoeijer

“Je kan je stage zo leuk, interessant en uitdagend maken als je zelf wil. Hier moet je dan natuurlijk wel je best voor doen door interesse te tonen, laten zien dat je ambitieus bent…”

Mijn naam is Marlijn Snoeijer en van Februari tot en met Juni 2022 heb ik een kijkje achter de schermen mogen nemen bij het label SimpelZodiak, onderdeel van Banijay Benelux! Dit heb ik grotendeels gedaan bij de mega gave en gezellige producties van ‘Grenzeloos Verliefd’ en ‘Baby in het Buitenland’. En ja, ik zeg inderdaad grotendeels omdat je als stagiaire binnen dit bedrijf de kans krijgt om ook met andere producties mee te kijken die jou interesseren. Het klinkt cliché en wellicht hebben jullie het al wel vaker gehoord, maar het is echt zo. Je kan je stage zo leuk, interessant en uitdagend maken als je zelf wil. Hier moet je dan natuurlijk wel je best voor doen door interesse te tonen, laten zien dat je ambitieus bent en graag meer dingen willen zien nu de kans er is.

Op kamers
Omdat ik zelf niet in de buurt van Amsterdam woon, ben ik deze periode op kamers gegaan in de buurt van het bedrijf. Om deze reden, maar ook omdat ik voor het eerst 40 uur zou gaan meewerken in de week, had ik wel verwacht dat het even wennen zou zijn. Maar echt ik kon niet gelukkiger zijn met het team dat ik om mij heen had. Als het even tegen zat of ik kwam er even niet uit dan kon ik dat direct kwijt. Het is zo’n open omgeving! Met de taken die ik had kreeg ik ook veel verantwoordelijkheid, wat ik zelf erg prettig vind. Hierdoor voelde ik me op een gegeven moment ook niet meer ‘de stagiaire’ maar was ik echt part of the team. Dit is heel erg fijn, want hierdoor maak je wellicht sneller fouten maar zijn de leermomenten ook het grootst.

Grenzeloos Verliefd en Baby in het Buitenland
De naam van de programma’s zeggen het eigen al: ‘Grenzeloos Verliefd’ en ‘Baby in het Buitenland’. Als productie stagiaire bij deze programma’s ben ik veel in contact geweest met buitenlandse instanties. Bij de productie van een programma regel je eigenlijk alles zodat er gedraaid kan worden. De redactie bedenkt het verhaal en de productie zorgt ervoor dat het kan worden uitgevoerd. Hierbij kun je echt aan alles denken. Van het boeken van hotels, naar het uitzoeken hoe de corona regels in het land zijn, naar het verkrijgen van toestemmingen om te filmen tot aan het kijken welke cameramensen en regisseurs er gereed staan om te draaien.

Diversiteit
Mijn leukste ervaring vind ik toch wel al die verschillende taken die ik mocht doen, zodat je op elk vlak kan zien wat er gebeurt en hoe dat er in de praktijk aan toe gaat. Zo heb ik een aantal keer geassisteerd op draaidagen van verschillende producties, waardoor je goed het verschil ziet tussen een studioprogramma en een reality programma. Maar ook heb ik samen met de redactie een draaiboek gemaakt, waardoor ik echt in de verhaallijn kon duiken. Op deze manier kon ik naast de productionele werkzaamheden ook zien wat een cameraman, een regisseur of iemand van de redactie doet. De diversiteit maakt het juist zo leuk en uitdagend.

Leerzaam
Tijdens deze periode heb ik geleerd om open te zijn, vragen te stellen en dat fouten maken echt wel oké is, zolang je er natuurlijk maar van leert ;).  Maar naast dat ik het leerzaam vond heb ik het ook mega gezellig gehad met mijn collega’s en vaak in een deuk gelegen van het lachen. Zo zie je maar weer dat die 40 uur werken in een week zo erg nog niet is, als je er maar energie uit haalt en plezier hebt. En ik kan je vertellen dat deze dingen zeker gaan lukken bij een stagebedrijf als SimpelZodiak!

Liefs,
Marlijn